CPanel Subdomain (Alt Alan Adı) Ekleme Nasıl Yapılır?
Zaman içerisinde web sitelerinin ana alan adlarının altında alt etki alan adları kullanılmaya başlandı. Bu durum, hem ana alan adını desteklemek hem de marka değerini daha iyi hale getirmek için en iyi seçeneklerden birisi olarak dikkat çekiyor.
CPanelsubdomain (alt alan adı) ekleme işlemi ile alakalı olarak sizleri bilgilendirmek istiyoruz. Ancak öncesinde bilmeyen okuyucularımız için subdomain nedir sorusuna bir yanıt verelim.
Subdomain (Alt Alan Adı) Nedir? Ne İşe
Yarar?
Subdomain (alt alan adı), ana alan adına bağlı olarak ayrı bir uzantı ile oluşturabileceğiniz farklı bir barındırma alanı olarak dikkat çeker.
Google, Yandex ya da Bing gibi arama motorları, subdomain projelerini ana domainin bir alt bağlantısı olarak algılar. Ancak bu alan adlarına da arama motoru sıralamaları için ek çalışmalar yapılabilir. Bu sayede ana alan adı otorite değerinde de artış gözlemlenir.
CPanel Subdomain (Alt Alan Adı) Açma Nasıl
Yapılır?
A-) İlk olarak www.alanadiniz.com:2082 adresini tarayıcımızın adres çubuğuna yazıyoruz. Açılan ekranda hosting sağlayıcınız tarafından sizlere sağlanan KULLANICI ADI ve ŞİFRE bilgisi ile birlikte CPanelarayüzüne giriş yapıyoruz.
B-) CPanel açıldıktan sonra karşımıza seçeneklerimiz çıkıyor. Burada SUBDOMAİN (ALT ETKİ ALAN ADI) sekmesini bularak giriş yapacağız. Daha hızlı bulma işlemi için ARAMA kısmına da bu terimi yazarak seçeneğe tıklayabiliriz.
C-) Sonrasında karşımıza bir seçenek gelecek. Daha önceden oluşturulmuş alt etki alanlarını en alt kısımda listeleyebilirsiniz. Yukarıda ise ALT ETKİ ALANI EKLEME kısmını sırası ile dolduracağız. Peki bu alanları tanıyacak olursak;
ALT ETKİ ALANI: Burada yan yana iki kutu göreceksiniz. İlk kutu, belirlemek istediğiniz subdomain adını gireceğiniz kısımdır. Sağındaki kısımda ise zaten alan adınız seçili olacaktır. İlk kutuya küçük harfler ile FORUM yazdık. Bu demek oluyor ki alan adını açtığımızda forum.alanadiniz.com şeklinde bir alt etki alanımız olacak demektir.
BELGE KÖKÜ: Bu ise alt alanına ait olarak açılacak FTP barındırma klasörünün hangi dizinde, ne şekilde açılacağını bizlere gösterir. Burayı CPanel, siz alt etki alanı kısmını doldurduktan sonra otomatik belirler. Genel itibari ile olması gereken belge kökü PUBLIC_HTML/FORUM şeklinde olmalıdır.
D-) Sonrasında bu işlemlerin ardından alt kısmında yer alan CREATE (OLUŞTUR) butonuna tıklıyoruz ve alt etki alanımız artık kullanıma hazır. FTP’ye bağlanarak FORUM klasörümüzü buluyoruz ve buraya artık proje yüklemesi yapabiliyoruz.