yükleniyor

FTP Nedir? Nasıl Kullanılır?

Hosting hesaplarının yönetimi ile alakalı olarak bilmemiz gereken en önemli terimlerden birisi FTP olacaktır. Sistem dosyalarının barındırıldığı ve yönetildiği bu sistemi daha yakından tanıyalım.

FTP Nedir?

FTP (File Transfer Protocol) açılımı ile bilinen ve TÜRKÇE karşılı “Dosya Transfer Protokolü” olarak bilinen bir sunucu dosyalama ve aktarım protokolüdür.

FTP, iki yönlü dosya aktarım imkanı sunduğu gibi web sitelerimizin dosyalarını da düzenlememize yardımcı olan bir sistemdir. İnternete bağlı olan bilgisayarlar arasında dosya transfer işlemini sağlayan gelişmiş, hızlı ve güvenli bir sistem modelidir.

FTP Nasıl Kullanılır?

FTP sistemi için zaman içerisinde geliştirilmiş olan son derece profesyonel, hızlı ve güvenilir aracı yazılımlar söz konusudur. Dünya genelinde kabul görmüş başlıca FTP programları aşağıdaki gibi listelenebilir;

·         FileZilla

·         CuteFTP

·         Core FTP

·         FireFTP

·         WinSCP

·         CyberDUCK

Bu anlamda en çok güvenilen uygulamalar diyebiliriz. Bu uygulamalardan ülkemizde en yaygını ve en kullanışlısı ise FileZilla olarak bilinir. FTP kullanımı ile alakalı detaylara geçelim.

FTP Kullanımı

A-) İlk olarak bir FTP programını bilgisayarımıza indiriyoruz. Biz, sizlere bu noktada FileZilla programını öneriyoruz. Ücretsiz olarak indirmek için https://filezilla-project.org/download.php adresini ziyaret ediniz.

B-) Programı indirip, bilgisayarımıza kurduktan sonra çalıştırıyoruz. FTP bağlantısı için gerekli bilgiler mevcut. Bu bilgiler şu şekilde listelenir;

·         FTP Sunucu Adresi (alanadi.com VEYA 192.168.168.168 gibi IP)

·         FTP Kullanıcı Adı (Hosting şirketiniz tarafından size iletilen kullanıcı adı)

·         FTP Güvenlik Parolası (Hosting sağlayıcınızın size iletmiş olduğu karmaşık şifre)

Size iletilen bilgilere göre programın üst kısmında yer alan kutuları dolduruyoruz ve BAĞLAN sekmesine tıklıyoruz.

C-) FileZilla programında artık BİLİNMEYEN SERTİFİKA uyarısı alabilirsiniz. Bu diğer FTP programlarında genelde olmuyor. Bu ekranda TAMAM diyerek ilerlemenizde sakınca yoktur.

D-) Sonrasında ise sunucu dosyalarınız listelenecektir. Sunucuzun yönetilebilir FTP klasörüne bağlandınız. Bizi esas olarak ilgilendiren, yani site dosyalarımızın bulunduğu klasör “PUBLIC_HTML” klasörüdür. Bunun dışında listelenmesi muhtemel bazı klasörler şu şekilde;

·         etc

·         logs

·         mail

·         public_ftp

·         tmp

·         var

·         www

olmak üzere dosyalar listelenir. Bazı sunucularda PUBLIC_HTML dosyası yerine WWW klasöründe de yönetim sağlayabilirsiniz.

E-) Sunucu dosyaları listelendikten sonra PUBLIC_HTML klasörüne giriş yaparak sitemizin tüm dosyalarını listeleyebiliriz. Bu noktada dosya indirme, dosya aktarma ya da değiştirme işlemlerini sorunsuz şekilde yapabiliriz.

Hizmetlerimiz ve çözümlerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak için hemen bize ulaşın.

X

Müşteri Paneli

Şifremi Unuttum!

Henüz Hesabınız Yok mu?

Hemen Hesap Oluştur!