yükleniyor

VDS ve VPS Arasında ki Fark Nedir?

VDS açılımı Virtual Dedicated Server’ın kısaltması olarak okunmaktadır. Türkçe anlamı ise Paylaşımlı Özel Sanal Sunucu olarak çevrilebilir. Virtual Hosting hizmeti veren 2 önemli başlıktan birisi olan VDS, bir takım benzerliği ile birlikte VPS ile karıştırılabilmektedir. Aslında teknik açıdan bakmak gerekir ise bu 2 başlığın benzerliklerini birbirinden ayıran farklar bulunmaktadır.

Yeni bir web sitesine sahip olmak isteyen veya daha önceden bir web sitesi sahibi olan kişiler hosting çeşidi olan bu iki tür için epeyce kafa yormuşlardır. Peki; tam olarak açıklamak gerekir ise VDS’i, VPS’ten ayıran özellikler nasıl açıklanmalıdır. VDS’i, VPS’i birbirinden ayıran özellikler nelerdir?

Virtual Hosting Nedir?

Sanal hosting olarak Türkçeye çevirebileceğimiz Virtual Hosting, bir sunucunun belirli olan bölümlere ayrılmasını ve daha sonra da elde edilmekte olan bu bölümlerin birbirinden bağımsız bir şekilde çalışmasını sağlamak amacı ile kiralanması gereken bir hosting türüdür. Teknik açıdan bir miktar Paylaşımlı Hosting’e benziyorsa bile paylaşımlı hosting kullanıcılarına sadece belirli olan kontrol panelini kullanma imkânını da sunduğu bilinmektedir. Virtual Hosting kullanıcılarına daha fazla kontrol imkânı sunması ile bilinir. Virtual hosting ile web sitesi sahipleri eklentilerini ekleyebilir ve sistem üzerinden ince ayarlar yapabilirler.

Geniş özellik kapsamı ile kullanılan Virtual Hosting kendi web sunucusunu satın alma gücü ve bilgisi olmayan kişiler için teknik açıdan kullanılması en kolay bir sisteme sahiptir. Web sitelerinde kendi sunucularına sahip olmayan site kullanıcıları için bu çözüm ekonomik ve standart hosting paketlerinden daha çok avantaja sahip olarak kullanıcılara sunulmuştur.Virtual Hosting denildiğinde iki başlık altında inceleme yapılabilir. Bunlar; Virtual Private Server ve Virtual Dedicated Server olarak bilinmektedir. Bu iki tür hosting hizmeti özellik olarak kurumsal şirketler tarafından en sık tercih edilen kullanıma sahiptir.

VDS Hosting VPS Hosting Farkı

VPS mi VDS mi? VPS kullanan kişiler sunucuları üzerinde işletim sistemi kuramazlar ve üst düzey erişim imkanlarına da VPS ile sahip değildirler. VDS kullanıcılarının ise her zaman sunucu üzerinde mutlak bir hakimiyetleri vardır ve tercih ettikleri zamanda işletim sistemlerini kurarak istedikleri değişiklikleri her zaman yapabilirler. VDS’in kullanıcıları tarafından bilinir ki, sunucuları ana makinede bulunan diğer sunuculardan farklıdırlar. Bu şekilde kaynaklar yalnızca kullanıcıların isteklerine bağlı olarak kullanılmaktadır. VPS’teyse kaynaklar diğer kullanıcılar ile ortak şekilde kullanılmaktadır.

Piyasada bulunan VPS ürünleri genel olarak bakıldığında OpenVZ yani sanallaştırma katmanı tabanlı olarak Virtuozzo ve benzeri ürünler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu teknolojiler üzerinde hipervizör bulunmamaktadır ve sanallaştırma işlemleri tam olarak mevcut olan işletim sisteminin çekirdeği seviyelerinde yapılabilmektedir. Sanal ortamlarda, işletim sisteminin bir klonu üzerinde çalıştıklarında kaynakları üzerinde bulundukları sunucunun kaynakları ile çalışma alanları sınırlıdır. Bu sebepten dolayı bir VPS’in CPU veya bellek gibi kaynaklarını garanti etme yetkisi yoktur. Bu bilgilerden farklı olarak VPS teknolojisi içeriğinde yük dengeleme, izolasyon ve yüksek bir erişilebilirlik sağlamak mümkün görülmemektedir.  

Hizmetlerimiz ve çözümlerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak için hemen bize ulaşın.

X

Müşteri Paneli

Şifremi Unuttum!

Henüz Hesabınız Yok mu?

Hemen Hesap Oluştur!